Spektakulært glasshus i nye Bjørvika

I en tid hvor Bjørvika ferdigstilles med levende gateliv og rause opplevelser, legger også Braathen Eiendom siste hånd på verket i foredlingen av det spektakulære bygget Dronning Eufemias gate 8.

NY TOPPETASJE:
Den nye toppetasjen med halvannen etasjehøyde sklir umerkelig inn sammen resten av bygget slik at det ser ut som om den alltid har vært der.

Dronning Eufemiasgate 8 Revidert rammesøknad for påbygg

Den som ikke har vært i Bjørvika på en stund, vil knapt kjenne seg igjen. Her har det åpnet seg en ny bydel som byr på en raus miks av kultur og handel, spisesteder, liv på gateplan, badstuer og badende, kajakkpadlere og turstier. Alt dette kombinert med den spektakulære arkitekturen som Bjørvika og Barcode er kjent for fra før, og som er blitt selve symbolet på det Nye Norge.

For Braathen Eiendom, som er den største private eieren i Barcoderekken, er dette perfekt timing. Idet området er ferdigstilt helt ned til vannkanten og gatene fylles med liv, går selskapet inn i siste fase i foredlingen av Bjørvikas inngangsport – glasshuset Dronning Eufemias gate 8. Kontorbygget som tidligere huset PwC var det første som ble oppført i Barcode-rekken, og er nå midt i en omfattende byggeprosess som skal sikre grønn energibruk og høye arkitektoniske kvaliteter i materialvalg, detaljer og tekniske løsninger.

Avstandsvirkning fra Dronning Eufemiasgate Prosjektsjef i Braathen Eiendom, Jørgen Fremstad, leder hele prosjektet fra gårdeierens side:

- Hovedmålsettingen med ombyggingen er å halvere dagens energiforbruk, redusere effekttoppene og øke komforten for leietakerne i kontorarealene. Fra å være det bygget i Barcode som brukte mest energi per kvadratmeter, går vi nå til å bruke minst, forteller Fremstad.

Fullglassfasaden har medvirket til høy energibruk i form av kjøling på sommeren og oppvarming på vinteren, og komforten i bygget har ikke vært god nok for bruker. Dagens rehabilitering endrer dette.

- Vi etablerer innvendig automatisk solskjerming og behovsstyrt ventilasjon. Videre får vi en bedre og mer energieffektiv styring av romklima, nytt energieffektivt og moderne lysanlegg. Kjølebatterier og varmepumper blir også oppgradert, og på taket blir det solcelleanlegg, forteller Fremstad.

Betonmast har fått totalentreprisen på bygget, mens Grape Architects har vært ansvarlig arkitekt. Bygget, som skal endres fra énbruker- til flerbrukerbygg, skal også sertifiseres etter BREEAM In-Use og har som mål å nå karakteren Excellent.

FLEKSIBELT OG TIDLØST
I tillegg til at bygget blir grønt, er det fra gårdeier og arkitektenes side lagt store ressurser i å velge løsninger og kvaliteter som står seg over tid. Kravet til fleksibilitet er noe helt annet i dag enn hva det var da bygget ble oppført. Braathen Eiendom har derfor en teknisk grad som er lett å endre i takt med kundenes nye behov.

- Rehabilitering av DEG8 er en nødvendig, miljøvennlig og langsiktig god løsning for bygget. Prosjektet har helt bevisst valgt bærekraftige løsninger med tidløs design og god materialbruk som reduserer behovet for fremtidige bygningsmessige endringer. Dette er vinn-vinn for gårdeier, kunden og miljøet, sier direktør for utleie og marked i Braathen Eiendom, Ingrid E. Moe.

Beliggenheten tett på Oslo S er også miljøvennlig. I hele Bjørvika er det lagt opp til at folk skal la bilen stå.

- Ansatte kan ta kollektivt eller gå/sykle på vei til jobb. Du har både tog, bane, buss og trikk tett på. Bygget får 200 p-plasser for sykkel, i tillegg til innbydende dusj/garderober med god kapasitet. Beliggenheten vil bidra til grønnere reisevaner, forteller Moe.

Ett av målene med rehabiliteringen er å tilfredsstille kravene til grønn finansiering.

- Vi synes det er topp at finansnæringen har kommet med produkter som fremmer bærekraft og en grønn profil. Vi ønsker å tilfredsstille kravene til grønn finansiering for DEG8, sier Moe.

MØTER OG EVENTS MED UTSIKT OVER SJØ OG BY
De største etasjeflatene i bygget er utleid til ledende bedrifter som Astrup Fearnley-konsernet, Advokatfirmaet Føyen Torkildsen samt FLYT® kontor, som er kontorhotell levert av Braathen Eiendom i selskapets FLYT-konsept. Moe mener bygget blir noe helt utenom det vanlige.

- Med glass fra gulv til tak og god takhøyde får man en fantastisk utsikt over både fjorden, byen og marka. Dette gir gode og lyse arbeidsplasser, som er bra for både energinivå og helsen, sier Moe.

Bygget rommer også mye mer enn bare kontorarealer. Den nye toppetasjen i 13. etasje skal romme restaurant, skybar og VIPmøterom, og store deler av etasjen har en takhøyde på over 4 meter. Skybaren mot syd vil få bred fjordutsikt, og man kan åpne deler av fasaden på solrike dager.

I byggets 1. og 2. etasje vil det bli et stort inngangsparti betjent med Braathen Eiendoms egne ansatte. Videre inn vil man bl.a. finne et auditorium med 145 seter og egen lounge. Alt dette er arealer som tilbys i Braathen Eiendom FLYT-konsept, hvor tjenester som møterom, auditorium, fleksibelt kontorareal, hybridrestaurant og eventlokaler tilbys på tvers av tre av selskapets profileiendommer i Vika og Bjørvika.

Nå står utleien av de mindre arealene i bygget for tur. Arealer som nå er tilgjengelige er på ca. 350 kvm og 770 kvm, og kan ferdigstilles i 2. kvartal 2021. Les mer om dette på braatheneiendom.no.

Jørgen Fremstad - Prosjektsjef

KILDE: Artikkel er publisert i Boligmagasinet Ek #3 2020, https://issuu.com/boligmagasin...